Русия заяви, че руските сили са овладели градската част на Мариупол и само малък брой украински бойци са останали в завода "Азовстал" в обсадената южна зона на пристанищния град в момент, когато Москва нанася въздушни удари срещу столицата Киев и други украински градове, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

"Ситуацията в Мариупол е много тежка. Нашите войници са блокирани, ранените са блокирани. Налице е хуманитарна криза. Въпреки това нашите момчета се защитават", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната каза, че ако украинските сили, укрепили се в завода "Азовстал" в Мариупол, сложат оръжие до 6:00 ч. местно време днес, техният живот ще бъде пощаден, съобщи агенция ТАСС. Руски служител беше цитиран да казва, че предложението, направено след седмици на ожесточени боеве, е продиктувано от "катастрофалната ситуация" в завода, както и от "чисто хуманни принципи".