Психолози от полската полиция успяха да убедят мъжа, качил се на паметник в центъра на Варшава, да слезе от монумента, с което се сложи край на инцидента, наложил отцепването на част от града заради бомбена заплаха.

Частната телевизия "Полсат нюз" излъчи кадри, на които се вижда как той слиза от паметника, сваля си якето и тръгва с вдигнати ръце, съпроводен от служители на реда.

Говорител на полската полиция заяви пред журналисти, че мъжът бил забелязан да се качва на монумента в около 9:00 ч. месно време. След като към него са се приближили служители на реда, той е направил "много обезпокояващо изказване за реална опасност за хората на площада".

Инцидентът стана ден преди парламентарните избори в Полша.

Полицай е заявил пред репортер на Ройтерс на мястото на инцидента, че достъпът до площада е отцепен, тъй като "има бомба". Говорителят на полската полиция обаче не потвърди информацията, че мъжът е заплашвал да се самовзриви.

В социалната мрежа "Екс" бяха публикувани кадри, на които се лице, изкачило се на върха на паметника на площад "Пилсудски". Монументът е посветен на жертвите на самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., при която загинаха 96 души, включително и президентът Лех Качински и съпругата му Мария.

ПАП съобщи, че около площада са били разположени стотици полицаи.

Гост на хотел "Софител", чиято фасада гледа към площада, разказа, че хората в сградата са били инструктирани да я напуснат през задния вход.

Отцепиха площад в Полша - мъж заплаши, че ще се самовзривиТова става само ден преди важните избори в страната