Масовият убиец Андреш Брайвик, който уби 77 души в Норвегия през 2011 г., съди страната в опит да сложи край на годините си в изолация.

Брайвик, който уби осем души с кола бомба в Осло и застреля 69 души в летен младежки лагер, казва, че условията му нарушават човешките му права.

Министерството на правосъдието на Норвегия казва, че той трябва да бъде държан отделно от затворническото население от съображения за сигурност.

„Той е изолиран от около 12 години... Той живее в напълно затворен свят“, каза неговият адвокат Ойщайн Сторвик на съдебно заседание в понеделник. Той не желае да е жив повече", добави той.

Брайвик също така иска от съда да премахне ограниченията върху кореспонденцията му с външния свят.

Брайвик беше осъден на 21 години - максималното наказание, което съдът в Норвегия може да наложи, но може да бъде удължено, докато се счита за заплаха - за извършването на атаките на 22 юли 2011 г.

Той е оспорвал условията на присъдата си и преди, като спечели част от делото си за човешки права срещу норвежката държава през 2016 г., преди то да бъде отменено през следващата година.

В момента 44-годишният прекарва времето си в специална част на затвора Ringerike - разположен на брега на езерото, което заобикаля остров Ютьоя, където той застреля 69 души.

Много от убитите на Ютьоя бяха тийнейджъри, участващи в младежкото крило на Норвежката лейбъристка партия, AUF. Атаките остават най-лошото мирновременно зверство в Норвегия.

В затвора Брайвик има достъп до стая за обучение, кухня, телевизионна зала и баня, което показаха снимки от посещение миналия месец от норвежката информационна агенция NTB.

Адвокатите на министерството на правосъдието твърдят, че Брайвик се радва на "широка гама от дейности" като готвене, игри, разходки, баскетбол и учене.

Те също така казват, че неговата изолация е „относителна“, тъй като той има контакт с пазачи, свещеник, здравни специалисти и доскоро доброволец, който Брайвик вече не желае да вижда.

Той също така вижда двама затворници за един час през седмицата, казаха адвокатите.

Брайвик неуспешно подаде молба за условно освобождаване през 2022 г., като съдебното решение не беше променено и оставаше риск за обществото.