Премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте e почти сигурният наследник на Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО.

Само 3 от 32-те държави от Алианса досега бяха против кандидатурата на Рюте. Две от страните - Словакия и Унгария, са готови да променят позицията си. Единствената държава, която засега не е подкрепила нидерландеца, е Румъния.

Очакванията са преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която е през юли, Алиансът да е обявил, кой ще е новият генерален секретар. За да бъде избран, той трябва да получи единодушната подкрепа на всички 32-ма съюзници.

На неформалната среща на лидерите на ЕС в Брюксел снощи бяха обсъждани не само важните позиции в ЕС, но и в НАТО. След срещата словашкият президент Петер Пелегрини обяви подкрепата на страната си за Марк Рюте.

"Словакия би подкрепила нидерландския премиер Марк Рюте за главен секретар на Северноатлантическия алианс. В същото време обаче го помолихме и подчертахме много ясно необходимостта да обещае и да се ангажира да помогне за защитата на въздушното пространство на Словакия, което в момента е незащитено", каза Петер Пелегрини - президент на Словакия.

Другата държава, която беше против това Рюте да наследи Столтенберг, е Унгария. През годините премиерите на Нидерландия и Унгария си разменяха остри реплики. След разговор с Орбан снощи Рюте обяви, че миналото е забравено и двамата гледат в бъдещето. Това, което Орбан е поискал в замяна на подкрепата на Будапеща, са гаранции, че Унгария не трябва да участва във военната помощ на Алианса за Украйна. Това беше договорено по-рано този месец на среща между Йенс Столтенберг и Виктор Орбан в Будапеща. Унгарският премиер е поискал гаранции, че новият генерален секретар няма да промени тази позиция.

"Разговарях с Виктор Орбан, разговорът беше добър. Обсъдихме посещението на Йенс Столтенберг в Будапеща. Наясно съм какво точно беше обсъждано там и ако стана генерален секретар на НАТО, ще се придържам към същата линия. Виктор Орбан ще получи от мен и гаранции черно на бяло, на хартия. Беше добър разговор. Аз съм умерен оптимист", заяви Марк Рюте - премиер в оставка на Нидерландия.

Мандатът на Йенс Столтенберг изтича през октомври тази година. След като обяви интереса си към поста, Марк Рюте бързо получи подкрепата от големите съюзници в НАТО - Съединените щати, Великобритания , Франция и Германия. Турция, която се съпротивляваше няколко месеца, също склони да го подкрепи през април.

Сега Рюте очаква подкрепа единствено от Румъния. Президентът на страната Клаус Йоханис също се кандидатира за поста през март с мотива, че източноевропейските държави трябва да бъдат по-добре представени в НАТО. Йоханис обаче не получи подкрепа от никоя държава от НАТО.