Зимата на 2023/24 година ще бъде още по-тежка от предстоящата по отношение на газовите доставки за Европа, предупреди френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Европа ще води интензивни преговори с доставчиците и ще координира покупките с големите си партньори в Азия. Ще бъдат създадени и механизми, които ще гарантират солидарността между европейските държави при покупката на енергоресурси, обеща Макрон след срещата на европейските лидери в Прага, предава БНР.

По-рано днес Макрон обяви  плановете за създаването на специален фонд на стойност 100 милиона евро за покупки на оръжия за Украйна директно от производителите, предадоха световните агенции.

"Ние ще създадем този специален фонд от 100 милиона евро като начало, което ще ни позволи да работим също и с френския военно-отбранителен сектор", поясни той.

Макрон също така коментира изказването на президента на Съединените щати Джо Байдън, в които американският лидер заяви, че има риск от ядрен "Армагедон" след руската инвазия в Украйна.

"Трябва да говорим предпазливо, когато коментираме подобни теми", каза френският президент в края на неформалната среща на върха на ЕС, която се проведе в Прага ден след срещата на върха на Европейската политическа общност.

Макрон съобщи, че лидерите на ЕС са решили да създадат механизми за европейска финансова солидарност, за да се справях заедно с скока на енергийните цени, свързан с войната в Украйна, предаде Франс прес.

Президентът също така каза, че ще се срещне с премиерите на Испания и Португалия следващата седмица, за да обсъди с тях проекта за транспиренейския газопровод МидКат и за постигане на прагматично решение в тази насока, предаде Ройтерс. Макрон първоначално беше против проекта, който е подкрепян силно от Германия като алтернатива на руските газови доставки.

Макрон заяви също, че Франция ще работи с желание и готовност с бъдещия италиански премиер, предаде Франс прес. Очаква се това да е Джорджа Мелони, лидерката на италианската крайна десница, която преди няколко години се изказа критично за Макрон.