Френският президент Еманюел Макрон съобщи днес, че САЩ са обменили с партньорите си предварителна информация за ракетния взрив в Полша, но е прекалено рано да се каже какво се е случило, предаде Ройтерс.

„Извършена е предварителна работа, (информация за) която беше споделена от САЩ, но трябва да останем внимателни“, каза Макрон на пресконференция на остров Бали, след срещата на върха на Г-20.

Макрон каза, че е в контакт с полските власти, за да се изяснят обстоятелствата около ракетния взрив и е изразил пълната си солидарност с Полша, която е съюзник от НАТО.

„В ход е анализиране (на ситуацията)“, каза френският президент на пресконференцията.

Той съобщи, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да изрази солидарността си, след като Украйна беше поразена от „ужасни“ руски удари, предаде Франс прес.

"Вчера беше ужасен ден за Украйна и за украинския народ", каза Макрон и подчерта, че над 85 ракети са ударили гражданската инфраструктура в Украйна.

Макрон каза още, че се надява Китай, който отказа да осъди руската инвазия в съседната държава, играе „по-голяма посредническа роля“ във войната, предаде БТА.