Италианската компания за сладкарски изделия "Фереро" (Ferrero) е изтеглила шоколадовите яйца "Киндер сърпрайз" (Kinder Surprise) от британските магазини две седмици преди Великден заради възможна връзка с десетки регистрирани случаи на салмонела, предаде Ройтерс.

Изтеглянето засяга единични бройки и пакети шоколадови яйца, предназначени за деца, които съдържат подарък играчка в шоколадова черупка.

Доброволно изтегляме избрани партиди "Киндер сърпрайз" като предпазна мярка, след като осъзнахме, че може да има връзка с регистрираните случаи на салмонела, се посочва в съобщение за изтеглянето на шоколадовите яйца от търговската мрежа.

Това се случва на фона на битката между компаниите за сладкарски изделия за място по рафтовете на супермаркетите в навечерието на Великден, който мнозина във Великобритания отбелязват с купуването и яденето на великденски яйца.

Британската агенция за хранителни стандарти (FSA) посъветва клиентите да не консумират от въпросните продукти, чийто срок на годност изтича между 11 юли и 7 октомври.

Открити са поне 57 случая на болестта, които се свързват с продуктите, съобщи агенцията. Сред тях има и малки деца.

Наясно сме, че тези характерни продукти са популярни сред децата, особено с наближаването на Великден, така че ще призовем родители и детегледачи да проверят дали имат стоки, които подлежат на изтегляне в домовете си, каза Тина Потър, шеф на отдела за инциденти в агенцията.