Испания забрани погребалните церемонии, включително бденията у дома, и постанови, че не повече от трима души могат да присъстват на погребения, докато правителството се бори с хиляди жертви от пандемията на коронавирус, съобщава АФП .

Мадрид обяви, че "религиозните тържества и погребалните граждански церемонии се отлагат до края на извънредното положение", чиито срок засега е поне до 11 април и съгласно него, хората не могат да излизат от домовете си.

Новите мерки намаляват само на три броя на хората, които могат да присъстват на погребение или кремация. Присъстващите трябва да пазят разстояние от един до два метра помежду си

Испания е обявила 3340 смъртни случая от COVID-19, вторият най-висок брой в света след Италия, където католическата традиция е също толкова силна, но и там погребенията също са силно ограничени. Правителственият указ забранява бденията на семейството и приятелите в домовете, независимо от причината за смъртта.

Испания вече наложи най-строгите мерки в Европа и в понеделник последва Италия и спря всички несъществени икономически дейности през следващите две седмици.