Депутатите в Испания одобриха нов закон „само да означава да“, който набляга на получаването на изрично съгласие преди секс, съобщи "Евро нюз".

Жертвите вече няма да трябва да доказват, че са били сплашвани или претърпели насилие в случаи на изнасилване и законопроектът премахва разграничението между престъпленията „сексуална агресия“ (изнасилване) и по-лекото „сексуално насилие“.

Това беше предложено от социалистическото правителство на страната, след като нашумелият инцидент с групово изнасилване в Памплона през 2016 г. предизвика широки протести.

Петима мъже бяха признати за виновни за сексуално насилие по повод този случай, но не и за изнасилване на 18-годишно момиче, което било в безсъзнание, тъй като тя не успяла да докаже, че не е дала съгласие.

Върховният съд на Испания по-късно отмени две по-ниски инстанции и осъди петимата обвиняеми на 15 години затвор за изнасилване.

Общо 205 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, докато 141 депутати бяха против, а трима се въздържаха от гласуване.

Депутатите от опозиционната консервативна партия и от крайнодясната партия твърдят, че на законопроекта липсва правна сигурност или има за цел „не да защитава жените, а да атакува мъжете“.

Законът „само да означава да“ беше одобрен за първи път от парламента на Испания през май.

Съгласно него „съгласие се счита за налице само когато е изразено свободно чрез действия, които с оглед на обстоятелствата по случая ясно изразяват волята на лицето“.

Законопроектът също така предвижда повече подкрепа за жертвите на сексуални престъпления и мерки за подобряване на превенцията и разкриването на такива случаи.

Всеки, който тормози някого на улицата или препраща лични снимки на друг човек без негово съгласие, също ще бъде наказан.

„Страната ни най-накрая установява ясно чрез закон, че съгласието трябва да бъде централен елемент на нашите сексуални отношения“, заяви министърката на равенството Ирене Монтеро.

Жените вече няма да трябва да доказват, че е имало насилие или сплашване, за да бъде признато за сексуална агресия.