Американският милиардер Илон Мъск направи частно посещение в Аушвиц-Биркенау, където в миналото се е намирал бившият нацистки концентрационен лагер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. От снимки на посещението става ясно, че Мъск е отишъл в Аушвиц-Биркенау заедно с 3-годишния си син, който се казва X Æ A-12.

След това Мъск говори на конференция в Краков относно нарастващия антисемитизъм. Той направи изказване там, след като неговата социална мрежа "Екс" се оказа обект на критики заради някои материали в нея, възприети като антисемитски, предаде Ройтерс.

Европейската еврейска асоциация заяви, че Мъск е посетил Аушвиц-Биркенау заедно с председателя на асоциацията, равина Менахем Марголин, консервативния американски журналист Бен Шапиро и оцелелия от Холокоста Гидон Лев. "Мъск положи венец на стената на смъртта и взе участие в кратка възпоменателна церемония и служба край мемориала в Биркенау", заяви говорител на асоциацията.

След това в Краков на конференция, посветена на нарастването на антисемитизма след началото на конфликта между Израел и "Хамас" в Газа, собственикът на социалната мрежа "Екс" заяви: "Външните одити, които поръчахме, показват, че има най-малко антисемитизъм в "Екс", ако погледнете всички други социални приложения".

"Екс" отчете оттегляне на някои големи рекламодатели, след като в края на миналата година Мъск определи като "действителната истина" публикация в "Екс", която подкрепя антисемитска конспиративна теория.

Доклад на либералната група за наблюдение "Медия метърс"  ускори още повече оттеглянето на рекламодатели, след като констатира, че в "Екс" са открити реклами до публикации, подкрепящи нацизма. Платформата е завела дело за клевета срещу групата за наблюдение.

През ноември миналата година Мъск пътува до Израел, където се обяви срещу антисемитизма и срещу всичко, което "подклажда омраза и конфликти" и заяви, че "Екс" няма да насърчава речта на омразата, припомня Ройтерс.