Германското правителство на отбраната каза днес, че е получило 178 молби за обезщетения от хомосексуални военнослужещи, които са станали жертва на дискриминация в армията, предаде Асошиейтед прес.

Министерството призна, че е очаквало повече молби, но добави, че въпреки това "целите на закона са постигнати".

Въпросният закон, реабилитиращ военнослужещи гейове, претърпели дискриминация, влезе в сила преди две години. Около 400 000 евро са били изплатени до момента в съответствие с нормативния акт под формата на символични обезщетения, съобщи правителството.

Законът бе приет през 2021 г., след като проучване, поръчано от министерството на отбраната и представено през 2020 г., документира "систематична дискриминация" в Бундесвера от 1955 г. до началото на 21-и век.

Въпреки че германската армия сложи през 2000 г. край на политиката си на дискриминация срещу хомосексуалните военни, бяха необходими повече от две десетилетия, за да бъде приет закон, който да им дава възможност да получат обезщетения.

Законът предлага компенсации и на гейове, които са служили в източногерманската армия преди обединението на страната през 1990 година.

 По време на представянето на проучването министърът на отбраната се извини за дискриминацията срещу хомосексуалните военни в Бундесвера.

Изследването установи, че "хомосексуалната ориентация е смятана за риск за сигурността в Бундесвера до началото на хилядолетието и е правила невъзможна кариерата като офицер или подофицер".

В миналото войниците са били наказвани от военни съдилища за секс по взаимно съгласие с партньор от същия пол, като са били уволнявани, лишавани от повишение или от отговорност.

"Помирението на засегнатите войници с Бундесвера не може да се измерва само с броя на успешните процедури за реабилитация и свързаните с тях плащания", каза днес германското министерство на отбраната. То подчерта, че "индивидуалното, признателно общуване и другарското внимание са също толкова важна част от това, колкото и изричното признание от страна на Бундесвера, че по онова време е била извършена несправедливост спрямо засегнатите."

През последните години Германия опита да реши по различни начини проблема с дискриминацията. През 2017 г. парламентът гласува за анулиране на присъдите на хиляди гейове по закон, криминализиращ мъжката хомосексуалност, който се е прилагал строго в Западна Германия след Втората световна война, отбелязва БТА.

Законодателството, криминализиращо мъжката хомосексуалност, е въведено през 19-и век, затегнато е по време на нацисткото управление и е запазено в този си вид от демократична Западна Германия, която осъжда около 50 000 мъже между 1949 и 1969 година. Хомосексуалността е декриминализирана през 1969 г., но законодателството е отменено изцяло едва през 1994 г.