Херсон и областта отново се управляват от украинската военна администрация под ръководството на Ярослав Янушевич. Украинската национална полиция работи в града и региона.

Ръководителят на военната областна администрация Янушевич пристигна в Херсон и наложи комендантски час в града. Освен това влизането и излизането от града ще бъде ограничено, съобщиха украинските медии.

Административните сгради в Херсон изглежда са плътно минирани след напускането на руските войски. В една от тях днес по време на разминиране е станала експлозия. Според началника на Националната полиция Игор Клименко сапьорът е бил ранен, но е оцелял. Според него един от основните проблеми в Херсон в момента е масовото миниране.

Херсон бе единственият регионален център в Украйна, завзет от руската армия след нахлуването в страната през февруари. На 9 ноември руското министерство на отбраната обяви изтеглянето на войските от Херсон на левия бряг на река Днепър, като обясни, че е невъзможно да се осигури пълно снабдяване на града и иска да спаси живота на руските войници.

Оперативното командване на украинската армия "Юг" съобщава, че неговите части претърсват освободената територия на Херсонска област за останали руски войници, маскирани като цивилни, както и за руска техника.

В самия град все още има недостиг на храна, чиста вода и лекарства, но там вече се доставя хуманитарна помощ. Освобождаването на Херсон ще даде възможност да се възобнови водоснабдяването на Николаев от река Днепър.

След изтеглянето от Херсон руските власти определиха град Геническ за административен център на окупираната част от Херсонска област, предаде dir.bg.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс нарече изтеглянето на руската армия от Херсон и от десния бряг на река Днепър "стратегическо поражение". Той предположи, че след предаването на града руснаците може да се запитат: "За какво беше всичко това?"