"Газпром" намали за втори пореден ден обема на доставяния за Европа природен газ по "Северен поток 1", след като вчерашните намаления доведоха до 30-процентен скок на цената на синьото гориво при отварянето на борсата в Нидерландия, съобщи БНР.

Руската компания обяви, че днес се използват едва 40 процента от капацитета на газопровода до Германия, който е 167 милиона кубически метра дневно.

Официалното обяснение на шефа на "Газпром" Алексей Милер гласи, че заради санкциите срещу Русия Канада не доставя на германската компания "Сименс" части, необходими за сервизна поддръжка на турбини за една от компресорните станции на "Северен поток".

Според германските власти това обяснение е "технически неоснователно" и истинската цел на "Газпром" е да причини пореден скок на цените на газа в момент, когато европейските страни се опитват за складират достатъчно от това гориво за зимата.

Италианската енергийна компания "Ени" съобщи, че днес получава едва 65 процента от поръчаното от "Газпром" количество.

Австрийската OMV също обяви намаление, но не посочи с колко. С по около 30 на сто по-малко газ очакваха Словакия и Чехия.