Франция отдаде последна почит на Жак Делор, строителят на обединена Европа. Бившият председател на ЕК почина в края на декември на 98 години. Сред европейските лидери на прощалната церемония бе и българският премиер акад. Николай Денков.

Жак Делор "помири Франция с Европа, а Европа - с бъдещето", заяви френският президент Еманюел Макрон в траурното си слово на церемонията в почетния двор на Дома на Инвалидите в Париж. Той определи бившия европейски ръководител като "неуморим творец" с "интуиция на визионер", изваял чертите на днешната Европа на еврото, Шенген, Маастрихт и Еразъм, обединена от общи ценности. "Неговият път не е прекъснат" - отбеляза Макрон, като призова днешните лидери да продължат.

В церемонията участваха редица ръководители на европейски държави и на всички европейски институции. Сред тях беше и българският премиер Николай Денков. Те се събраха заедно за последна почит пред ковчега на Жак Делор под звуците на Одата на радостта - европейския химн, изпълнен от оркестъра на френската Републиканска гвардия.

Поканени бяха и бяха и стотина студенти от цяла Европа по програмата Еразъм.

Жак Делор беше изпратен в последния си път под звуците на любимата му джазова музика.