Европейската централна банка приключи с увеличаването на лихвените проценти, освен ако не трябва да се справя с още сътресения, каза членът на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало, цитиран от "Блумбърг".

Нивото на инфлация в еврозоната е спаднало три пъти за една година и въпреки известна нестабилност, тенденцията е „ясно низходяща“, каза управителят на централната банка на Франция в четвъртък. Той каза, че интензивният пристъп на повишаване на ЕЦБ от юли миналата година е оказал влияние по-специално върху основната инфлация.

„Лекът срещу инфлацията са лихвените проценти – не е приятно, но е ефективно и закрепва нашия ангажимент да върнем инфлацията обратно към 2%“, каза Вилерой. „Нашите лихвени проценти, с изключение на изненади или външни шокове, няма да се увеличат повече.“

Все пак той изключи възможността за намаляване на лихвите в близко бъдеще, като повтори обещанието инфлацията да достигне целта от 2% най-късно до 2025 г.

„Твърде рано е да говорим за намаляване. Но денят на намаляване на лихвите ще дойде, когато всички са убедени, че инфлацията ще се върне на 2%“, каза Вилерой. 

ЕЦБ се отказа от десет поредни повишения на лихвените проценти миналия месец и инвеститорите все повече залагат, че следващият й ход ще бъде намаление, вероятно още през следващия април, тъй като ръстът на потребителските цени вече е под 3%, спад от над 10% само за година.

Но политиците, говорещи на различни места в цяла Европа, изглеждаха склонни да охладят всякаква еуфория относно бързия спад на цените, твърдейки, че общата картина е по-смесена. Някои политици дори твърдяха, че по-нататъшните увеличения на лихвените проценти не трябва да се отменят.

„Виждате известен напредък в базовата инфлация, но все още не е достатъчен“, каза главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в Рига, добавяйки, че не изпитва „много утеха“ от спада на общата инфлация, тъй като това се дължи на чрез обръщане на увеличението на цените на енергията от година по-рано.