По нетрадиционен начин Европол, в сътрудничество с ENFAST, засилва усилията си за проследяване и задържане на престъпници в цяла Европа. Инициатива включва актуализиран списък с профили на над 50 престъпници, издирвани за тежки престъпления, вариращи от убийства и трафик на хора до въоръжени грабежи и киберпрестъпления. Кампанията призовава обществеността да участва активно в идентифицирането и локализирането на тези лица, като подчертава решаващата роля на сътрудничеството между държавите и гражданите на ЕС.

Темата на кампанията насърчава гражданите да станат супергерои, като допринасят за усилията на правоприлагащите органи. Подчертавайки въздействието на общественото участие, Катрин де Боле, изпълнителен директор на Европол, призовава хората да посетят уебсайта на кампанията, да видят изображения на бегълците и да докладват за всички разпознаваеми лица. Тя заявява: „Чрез бързото разглеждане на нашия уебсайт в списъка с най-търсените в ЕС потенциално бихте могли да предотвратите по-нататъшни престъпления. Проверете уебсайта и ни помогнете да ги намерим. Бъдете нашият следващ герой.“

„Всеки от нас може да е жертва на престъпление, но Вие можете да помогнете за безопасността на Европа, като разгледате списъка с най-издирваните в ЕС. Отделете няколко секунди и разгледайте снимките на тези хора и проверете дали не разпознавате някой от тях.“, призовават от Европол.

Гражданите играят важна роля в този процес. Ако имате информация относно местонахождението на най-издирваните престъпници, можете да я споделите с местната полиция или чрез онлайн платформите на Европол. Агенцията предлага и съдействие за анонимни сигнали, които могат да бъдат подадени чрез специализирани линии или уебсайтове.

Комиксите, които са включени в специалния сайт на кампанията, са изготвени по реални събития или със сигнали, дадени от доброволци-супергерои.

„Бихте могли да помогнете на органите на реда да заловят дългогодишен беглец. Супергероите не са само за комикси и нямате нужда от свръхчовешки способности, за да станете герой, просто трябва да държите очите си отворени.“, се казва на специално изградения сайт на кампанията.

Можете да бъдете супергерой и видите списъка с най-издирваните лица в Европа на адрес https://eumostwanted.eu/be-our-next-hero – в списъка има и българи, които попадат сред издирваните от Европол.

В борбата с престъпността обществото играе ключова роля. Съобщенията и информацията, предоставени от гражданите, често са недооценени инструменти в разследването и ареста на престъпници. Всеки може да допринесе към по-безопасна и сигурна общност.

Най-издирваните престъпници са предизвикателство за европейските полицейски сили, но с активната помощ на обществото, те могат да бъдат изолирани и привлечени към отговорност. Съгласуваната дейност между органите и гражданите е ключът към постигане на сигурност и правосъдие в обединена Европа. 

Катрин Де Боле подчертава неотложната необходимост от сътрудничество между страните и гражданите на ЕС за справяне с транснационалната престъпност. Бегълците често се възползват от лесното преминаване на границите, което прави сътрудничеството и споделянето на информация от решаващо значение за тяхното задържане. Общността на ENFAST, със своите специализирани служители, играе важна роля в гарантирането, че докладваните сигнали се приемат и обработват бързо, което допринася за успеха на кампанията.

От създаването си през януари 2016 г. списъкът на най-търсените лица в ЕС се доказа като изключително успешна инициатива, постигнала значителни резултати в преследването на справедливост. От изброените 408 профила на бегълци са извършени 146 ареста, което подчертава ефективността на това съвместно усилие. Трябва да се отбележи, че 50 от тези арести могат да бъдат пряко приписани на публикуването на профили на бегълци на официалния уебсайт. Силата на общественото съзнание и ангажираност изигра решаваща роля за изправянето на тези издирвани лица пред правосъдието. Освен това 21 случая бяха успешно разрешени от стартирането на миналогодишната кампания през септември 2022 г., демонстрирайки продължаващия ангажимент за приключване на случаи и търсене на отговорност от престъпниците.

Разширяване на обхвата чрез обхват и социални медии

В опит да разшири въздействието си, тазгодишната кампания има за цел да разшири обхвата си в различни социални медии и платформи за социални мрежи. Чрез активно ангажиране на публиката на всички езици на ЕС, инициативата се стреми да увеличи максимално осведомеността и да насърчи участието. Повишеният фокус върху социалните медии подчертава развиващите се стратегии, използвани за осигуряване на достигане до по-широка и по-разнообразна аудитория.