Очаква се европейските депутати утре да приемат първия по рода си закон на ЕС за борба с насилието над жени. Днес те обсъдиха съдържанието на директивата, която се очаква да уеднакви законодателството и да въведе по-силна защита на жените на територията на целия съюз, предаде БТА.

Новата директива ще забрани принудителните бракове и гениталното осакатяване на жени и ще съдържа конкретни правила за киберпрестъпленията, като например киберфлашинг и киберпреследване. Жертвите ще имат подобрен достъп до правосъдие и здравеопазване, включително репродуктивни услуги, а законодателството ще включва и разпоредби за предотвратяване на изнасилванията.

Евродепутатите обаче изразиха опасения, че директивата не прави достатъчно, за да защити жените от изнасилване, като посочиха, че за това са отговорни някои европейски лидери, като френския президент Еманюел Макрон, германския министър на правосъдието Марко Бушман и унгарския премиер Виктор Орбан, които са отказали в проектозакона да бъдат включени определения за даване на съгласие, които да помогнат при преследването на престъплението изнасилване.

Въпреки това шведската евродепутатка Евин Инждир посочи, че законопроектът за първи път в историята на ЕС включва изискването страните членки да насърчават сексуално общуване, основано на култура на съгласие. Макар на пръв поглед това да не изглежда новаторско, предизвикателствата, пред които бяхме изправени по време на преговорите, разкриха неговия наистина силен и революционен характер, заяви Инджир.

Ирландската евродепутатка Франсес Фицджералд заяви, че приемането на законопроекта не е достатъчно. "Нуждаем се от стабилна рамка за мониторинг и от истински ангажимент на всички нива на управление, за да гарантираме, че това наистина се прилага", посочи тя и призова министрите на правосъдието на страните членки, някои от които по думите ѝ не били напълно убедени в необходимостта от закона, да направят всичко по силите си, да се поучат от колегите си в Европа, да обменят най-добри практики, да се борят за допълнителен бюджет, да инвестират в ресурси и да превърнат успешното справяне с това престъпление в тяхно наследство.