Поради заплахата от новия вид коронавирус, поразяващ най вече възрастните хора, и липсата на ваксина, е необходимо да се сведе до минимум контакта с тях. Изолацията им може да продължи до края на годината. Това заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лейен в интервю за германското издание на Bild.

„Докато няма ваксина, трябва да ограничим контактите с по-възрастните хора, особено с тези, които живеят в старчески домове“, каза председателят на ЕК. Според нея този период може да продължи до края на годината.

"Знам, че е трудно и че изолацията е бреме, но това е въпрос на живот и смърт. Трябва да бъдем дисциплинирани и търпеливи", каза фон дер Лайен. „Децата и младежите ще се радват на по-голяма свобода на движение пред по-възрастни хора и хора с различни заболявания.“

Ръководителят на Европейската комисия каза още, че Брюксел води преговори с производителите на лекарства, за да осигури масово производство на ваксини и последваща бърза ваксинация на хората.

Политикът също така посъветва да не планирате ваканциите за този юли или август, тъй като никой не може да даде точни прогнози как ще се развие ситуацията. Тези, които вече са закупили билети и са резервирали хотела, тя призова, ако е възможно, да вземат ваучери от туроператори, а не пари. Според фон дер Лейен това ще помогне на туристическите компании да оцелеят в този труден момент. „В тази криза всички се нуждаят от солидарност“, каза тя.