Дългосрочните заплахи и щети от взривяването от Русия на язовира на ВЕЦ "Каховка" в Украйна са толкова големи, колкото и тези от ядрено замърсяване. Това каза евродепутатката Виола фон Крамон, съобщава кореспондент на Укринформ.

Определяйки инцидента като терористичен акт, евродепутатката посочи изключително пагубния му ефект, подчертавайки дългосрочните щети, предаде БТА.

Според Фон Крамон с взривяването на язовира руснаците са прехвърлили войната на исторически високо ниво.

Тя припомни, че сеизмична станция е засякла експлозия вътре в сградата, така случилото се че не е резултат от външна сила, както твърди руската пропаганда. Няколко дни по-късно, когато се появиха доклади от разузнаването, стана ясно, че руските „следи“ са очевидни, каза Фон Крамон.

Тя също така посочи, че руснаците масово унищожават украински гори, химически и промишлени предприятия и поставят мини на огромни територии.

Евродепутатката подчерта, че по време на възстановяването на Украйна екологичните, хуманитарните и икономическите нужди на страната трябва да се разглеждат в цялост. Според Фон Крамон необходимостта от ясна институционална готовност от страна на украинското правителство.

Екологичните реформи могат да се използват като предпоставка за реално възстановяване, отбеляза тя и добави, че е необходима система за мониторинг на околната среда и че правителството предприема стъпки за изготвяне на оценки за въздействие върху околната среда, за разлика от преди.

Укринформ припомня, че нощта на 6 юни руската армия взриви язовира на ВЕЦ "Каховка".

Еколозите прогнозират, че източването на язовира, причинено от пробива му, може да засили тенденциите за опустиняване (засушаване) на Южна Украйна.

Украинското правителство и ООН оценяват размера на щетите на повече от 11 милиарда долара, като най-големите преки щети са нанесени на енергийния и жилищния сектор.