Европейската комисия планира да подпише договор за над 110 000 дози ваксини за борба с продължаващата епидемия от маймунска шарка, предава Еuronews. Съобщението беше направено във вторник сутринта от Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните, преди среща с здравни министри от страните членки.

Първите доставки на дози ще започнат в края на юни, каза Кириакидес , за тези страни, "най-нуждаещи се".

За разлика от ваксините срещу COVID-19, които бяха закупени от Комисията, но платени индивидуално от страните от ЕС, договорът срещу маймунска шарка първоначално ще бъде финансиран от общия бюджет на ЕС.

„Това е първият път, когато използваме фондове на ЕС, за да закупим ваксини, които след това можем да разпределим на държавите-членки“, каза комисарят.

„Това показва какво можем да направим, когато работим заедно и силата да разполагаме със структурите, така че да можем незабавно да реагираме на криза, каквато имаме сега.“

Продължаващата епидемия от маймунска шарка беше открита в началото на май в няколко европейски страни, за да достигне международно измерение.Близо 1300 случая са потвърдени в страни, където болестта не е ендемична, според последната актуализация на Световната здравна организация (СЗО), като по-голямата част са съсредоточени в Западна Европа.

СЗО: Над 1000 са новите случаи на маймунска шарка за месецЗаразените са в страни, които преди не са били засегнати от вируса,

От началото на епидемията няколко европейски държави, като Германия, Испания и Дания, обявиха национални планове за закупуване на ваксини срещу маймунска шарка.