Чешкият стартъп Bene Meat Technologies е първата компания, получила разрешение от регулаторните органи на ЕС да продава месо, отгледано в лаборатория. То обаче ще се използва само за храна за домашни любимци, а фирмата планира да произвежда по няколко тона дневно още от следващата година, съобщава Ройтерс.

В момента се провеждат тестове с дегустация сред различни видове домашни любимци, за да се провери как те ще възприемат новата храна. След това ще се увеличи капацитета на лабораторията в Прага, посочва управляващият директор Роман Криз.

Той уточни, че учените са използвали клетки от живи животни, които растат в съд, известен като биореактор. Биологичните култури са захранвани с хранителни вещества, за да се развият, подчерта Криз, без да дава повече подробности.

Редица фирми се конкурират в световен мащаб, за да разработят лабораторно отгледани месни и рибни продукти. Целта е те да се предложат на потребителите, загрижени за етичните проблеми и въздействието върху околната среда на животновъдството, което основен източник на емисии на парникови газове.