Европейският съюз (ЕС) вярва, че течовете от два подводни газопровода Русия-Германия тази седмица „не са съвпадение“ и има индикации, че те са били „умишлен акт“. Това каза в сряда ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, цитиран от Свободна Европа. 

В понеделник стана ясно, че двата руски газопровода "Северен поток" едновременно са аварирали заради проблеми с налягането. По-късно датски и шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали същия ден мощни експлозии в районите на течовете от газопровода. Шведската полиция да започна разследване за възможен саботаж

Борел изрази „дълбока загриженост" относно течовете на Северен поток 1 и 2 и призовава за разследване. Борел добави в изявление, че "цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлено действие."

„Европейският съюз е дълбоко загрижен за щетите по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които доведоха до течове в международните води на Балтийско море“, каза Борел.

„Тези инциденти не са случайни и засягат всички ни", каза още Борел. По негови думи всяка умишлена намеса в европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемлива и ще бъде посрещната с „твърд и единен отговор“.

По-рано председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж".

"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър. "Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", каза още тя.

Във вторник Кремъл обяви, че е "изключително обезпокоен" от течовете, открити по газопроводите "Северен поток 1 и 2". Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк каза, че течовете са "планирана терористична атака на Русия и акт на агресия срещу Европейския съюз".

Заради теча Дания въведе забранени зони за преминаване на кораби около остров Борнхолм. Впоследствие се разбра, че значително е спаднало налягането и в двете тръби.

"Северен поток 1" е спрян от началото на септември, а "Северен поток 2" така и не заработи, тъй като не получи оторизация след началото на руската инвазия в Украйна. Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са пълни с природен газ.