Кризата, причинена от пандемията на коронавирус, нанесе осезаем удар върху концепцията на европейския проект. Държавите-членки на ЕС всъщност се отказаха от Шенгенското споразумение, което гарантира свободата на движение в по-голямата част от Европа. Ограниченията засегнаха сушата, морските граници и въздушното пространство, съобщи телевизионният канал Euronews.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон потвърди по BFMTV, че граничният контрол, въведен в страните от Шенген за борба с разпространението на коронавирус, ще продължи през цялото лято. Според него е невъзможно да се осигури неограничено движение в рамките на Европа, а самата възможност за пътуване до друга държава се поставя под въпрос. Това удря свободата на движение, което се превърна в едно от най-важните предимства на асоциацията.

Властите на държавите от Общността трябва да информират Европейската комисия за техните действия. Според аналитичната служба на Европейския парламент до края на април само 16 от 26-те държави от Шенген са уведомили Брюксел за въвеждането на частичен или пълен контрол на техните граници. Сред тях са Франция, Португалия, Испания и Германия. Италия и Словения все още не са обявили намеренията си. Осем държави от Шенген, включително Швеция и Исландия, оставиха границите отворени.

Внезапното спиране на движението на хора и стоки в европейското пространство доведе до тежки икономически последици, отбеляза кипърският министър Константинос Петридис. "Европейската икономика се основава на единен пазар и свободно движение. Европейската комисия даде инициатива за координирано премахване на ограниченията. Разбира се, това е по-лесно, отколкото да се направи. Всяка европейска държава има свое положение", завърши гръцкият финансист.

Петридис се надява на координирани действия за възстановяване на икономиката. Досега обаче това не се е случило. Напротив, усилията на страните членки за независима гранична политика са се засилили още повече. Тoва, че че Австрия иска да привлече немски туристи, в тази връзка се обсъжда възможността за отваряне на граници за германските граждани. Чехия иска да създаде коридор за организиране на почивки в Хърватия.

Експертите смятат, че дори в дългосрочен план е трудно да се предвиди развитието на ситуацията в Шенгенското пространство. Границите могат да останат затворени до октомври. Това се доказва от отказа на Германия да бъде домакин на ежегодния бирен фестивал Октоберфест.