ЕС ще намали износа на руски петрол с 92% до края на годината. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Договорихме се за нов пакет от санкции. Те трябва да ни помогнат да намалим използването на руски петрол с 92% до края на годината. Този нов пакет от санкции срещу Русия е исторически. Решихме да се отървем от зависимостта си от руския петрол възможно най-скоро", заяви Макрон на пресконференция.

ЕС не одобрява руското предложение за разминиране на украинските пристанища, за да се осигури износ на зърно

Шестият пакет от санкции срещу Русия засяга 80 руски бизнесмени и 3 телевизионни канала, чиито имена ще бъдат обявени след окончателното одобрение на санкциите, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия е много важен, той ще позволи първата руска банка Сбербанк да бъде изключена от системата SWIFT и за първи път да се наложи петролно ембарго", добави той след срещата на върха на ЕС.

Лидерите на ЕС постигнаха политическо споразумение по шестия пакет от антируски санкции, който включва постепенното налагане на ембарго върху вноса на петрол и петролни продукти от Русия. Както е планирано, то ще засегне само превозите по море. Направено е изключение за доставките на гориво по тръбопроводи, "което скоро ще бъде преразгледано". Не са посочени обаче конкретни срокове.