Германски експерти изразиха становището си относно най-вероятния метод за предаване на коронавируса. Отбелязва се, че рискът от инфекция чрез предмети е доста нисък.

Директорът на Института по вирусология и изследвания при ХИВ от университета в Бон Хендрик Стрийк изрази това мнение пред RTL Today. На базата на изследването той заключи, че възникват сериозни огнища на болестта, поради продължителна и тясна комуникация между хората. Междувременно се оказа доста трудно да се открият признаци на „живи“ вируси върху повърхности.

"Когато събирахме проби от дръжки на вратите, телефони или тоалетни, се оказа невъзможно култивирането на вируса в лабораторията въз основа на събрания материал", каза вирусологът.

Според него, за да се заразим, например чрез дръжка на врата, е необходимо болен човек да кашля в ръката си, след това да докосне дръжката и веднага след това друг човек да се хване за нея и да докосне лицето си. Този начин на разпространение на инфекцията според експерта е малко вероятен.

Съобщава се също, че по-рано друг вирусолог от Берлин, Кристиан Дростен, заяви, че коронавирусът е изключително чувствителен към изсушаване и е възможно да се заразим само чрез „дишане на капчици“.

Материалът обаче се позовава и на изявлението на американски експерти, които установили, че вирусът може да оцелее 24 часа на хартия, три часа в аерозоли и до три дни върху пластмаси и неръждаема стомана. Вярно е, че според служителите на Института Робърт Кох подобни научни изследвания се провеждат при експериментални условия и не отразяват напълно ситуацията в реалното ежедневие.