Автобус, превозващ мигранти, които преди това били свалени от кораб на малкия италиански остров Лампедуза, се е блъснал в камион на магистрала край Рим, в следствие на което двамата шофьори са загинали, предаде Ройтерс, като се позова на италианските власти.

Автобусът е превозвал около 50 мигранти от южния остров Сицилия до Пиемонт в Северна Италия. Няколко от мигрантите са били ранени и откарани в болница за лечение.

Катастрофата се случва в момент, когато Италия се опитва да реагира на рязкото увеличаване на броя на лодките с мигранти от Северна Африка, които достигат предимно до малкия остров Лампедуза – най-близкото пристанище, до което могат да се доберат хората, които се опитват да влязат ЕС по море.

В началото на седмицата в приемния център на Лампедуза имаше почти 7000 мигранти, което е много над официалния капацитет на обекта, който е за около 400 души. Оттогава броят им е намалял до 3800, съобщи днес италианският Червен кръст, който управлява центъра.

След като бъдат обработени в Лампедуза, мигрантите се изпращат към по-големия остров Сицилия и се разпределят в приемни центрове в цяла Италия. Много от тях се опитват да достигнат до Северна Европа, но биват отблъсквани по границите.

Увеличаването на пристиганията създава главоболия за дясното правителство на министър-председателката Джорджа Мелони, което обеща да контролира имиграцията. Досега през тази година са били отчетени почти 126 000 пристигания на мигранти, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период през 2022 година.

Вицепремиерът Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия "Лига", заклейми ЕС, че "не се интересува" от проблема на Италия, и заяви, че правителството ще използва "всички необходимите средства", за да спре лодките.