Една от най-известните певици в света в момента Дуа Липа ще пее на фестивала "Слънчев хълм" в косовската столица Прищина. Липа е родена във Великобритания, но нейното семейство е от Прищина. 

Любопитно е, че фестивалът беше основан през 2018-а година от Дуа Липа и баща и Дукаджин Липа, но заради коронавируса нямаше издание на фестивала през 2020-а и 2021-а година заради коронавируса.

Преди началото на фестивала тя каза, че няма търпение да се появи пред косовската публика и винаги е чувствала Косово като своя родина. 

Междувременно баща й Дукаджин Липа подчерта, че не е доволен, че тази година "Слънчев хълм" ще се проведе в парк "Гермия". Във въпросния парк ще има доста по-малко публика. Дуа Липа и баща искаха за фестивала да бъде на друго по-голямо място, което те искаха да вземат. На това обаче се противопостави косовския премиер Албин Курти. Курти заяви, че не е нормално такова голямо пространство да бъде отдавано за 99 години за фестивал, който продължава 4 дни. 

До последно не се знаеше дали фестивалът тази година ще се проведе, но в крайна сметка беше решено той да де състои и да се завърне след почти 3 години. 

Фестивалът ще продължи от 4 до 7 август, а освен Дуа Липа ще участват още J Balvin, Diplo, Skepta и други. 
 
От 25 до 28 август фестивалът ще се проведе и в албанската столица Тирана.