"Има промяна на руската стратегия на направлението на главните удари, защото това, което се очакваше като резултат от внезапната атака, не се случи. Евентуални ядрени удари по НАТО биха предизвикали глобална война в пълномащабен вид. Ограничена ядрена война в Европа е невъзможна - тя става глобална, всички страни ще бъдат засегнати". Това заяви в ефира на NOVA NEWS Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и сигурност.

"Очакванията бяха за бърз разгром на украинската армия, пораженчески настроения, даже капитулация още първите седмици", допълни той.

Експертът подчерта, че още от начало не е имало за задача превземането на Киев, защото дори да бъде превзет града, основните групировки на украинските въоръжени сили остават активни.

"Бяха блокирани в северната част на страната формирования от украинската армия и обградиха най-голямата групировка в Източна Украйна, Донбас. Всички очакват там да бъде решителната битка. Ако няма армия, безсмислено е да се превзема градът", заяви Димитър Гърдев.

Специалистът е категоричен, че информациите за ядрен удар не идват нито от НАТО, нито от Русия.

"Това е изключително опасно и за самата Русия - дори само използването на тактически ядрени оръжия е равно на три-четири аварии като в Чернобил. Руският народ няма имунизация срещу радиация", заяви той.

Гърдев отбеляза, че подготовка за подобни удари биха били предшествани от бързо оттегляне на руските части, за да не бъдат поразени, а това не се наблюдава в момента, напротив - боевете са близки.

Българинът в Украйна Даниел Бенатов сподели за "Твоят ден", че по-рано през деня Лвов е бил атакуван с четири руски ракети, предполага се от самолети, и е възникнал пожар, но още не е ясно какво точно гори.

Бенатов заяви, че иначе животът в Киев и Лвов тече нормално, но напрежение в столицата има, тъй като е най-голямата цел на руската агресия.

"Най-тежко е в Донбас, от Мариупол реално съществува пет процента от града", каза още той.