Делфините се завръщат в пристанището на Триест, патиците се къпят във фонтаните на безлюден Рим, зайци се скитат необезпокоявани в парковете на Милано. И докато лебедите се плъзгат над водите на миланските канали, елени се къпят в басейните на голф игрища.  Докато сме в карантина, природата възстановява своите пространства, окончателно освободени от човешкото нахлуване. Това описа в профила си във Фейсбук пловдивчанката Лучия Велева, съпругата на италианския министър на културата Алберто Бонизоли.

В същото време Дойче Веле съобщи, че Италия навлиза в третата седмица на изолация, а от балконите и прозорците в страната вече не се чува пеенето, което съпътстваше първите дни от епидемията. С покачването на броя на починалите, които вече са над десет хиляди, намаляха и забавните картинки в социалните мрежи.

Тишината по улиците е нарушавана единствено от самотните стъпки на някой стопанин с куче или човек, който е отишъл да се запаси с храна. Лицата са скрити зад предпазна маска, а на ръцете са сложени гумени ръкавици. Спазва се дистанция, хората не се поглеждат.

Броят на починалите от коронавируса в страната надхвърли 10 000 души. Италия е на първо място в света по жертви на пандемията от коронавируса.