Засегнатият от скандали Борис Джонсън обяви, че напуска поста на министър-председател на Великобритания, след като беше изоставен от важни министри и от повечето депутати от своята Консервативна партия.

Джонсън направи изявление пред своята резиденция на "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.

"Процесът на избиране на нов лидер би трябвало да започне сега. А днес аз назначих кабинет, който да служи на народа, както ще направя и аз, докато мястото бъде заето от нов лидер", каза той, предаде БТА.

Джонсън благодари на "милионите хора", гласували за неговата Консервативна партия на изборите през 2019 г.

"Благодаря ви за този невероятен мандат, най-голямото мнозинство за консерваторите от 1987 г., най-големият дял от гласовете от 1979 г.", заяви той.

Джонсън изтъкна, че е "изключително горд от постиженията на това правителство: от осъществяването на Брекзит до уреждането на нашите отношения с континента за повече от половин век, от възвръщането на способността и на властта на тази страна да прокарва свои собствени закони в парламента, през преминаването през пандемията и осигуряването на най-бърз достъп до ваксините срещу коронавируса в сравнение с останалите страни в Европа, до най-бързото излизане от локдаун, а в последните няколко месеца – оглавяването на Запада в противопоставянето срещу агресията на Путин в Украйна".

"И нека да кажа сега на народа на Украйна, че знам, че ние в Обединеното кралство ще продължим да подкрепяме борбата ви за свобода, колкото е необходимо", заяви Джонсън.

По думите му процедурата за избор на нов лидер на консерваторите и премиер на Великобритания ще бъде определена следващата седмица.

След като дни наред се бореше за поста си, Джонсън беше изоставен от почти всичките си съюзници. Над 50 министри подадоха оставки, а депутати заявиха, че той трябва да си ходи.

"Неговата оставка беше неизбежна", каза заместник-председателят на Консервативната партия Джъстин Томлинсън. "Като партия ние трябва бързо да се обединим и да се съсредоточим върху това, което има значение. Времената са сериозни на много фронтове", заяви той в Туитър.

Сега консерваторите ще трябва да изберат нов лидер, а процесът може да отнеме седмици или месеци.

Проучване на социологическия център "Югав" показва, че министърът на отбраната Бен Уолъс е фаворит сред членовете на Консервативната партия да замени Джонсън. След него се нареждат държавният министър за търговската политика Пени Мордонт и бившият финансов министър Риши Сунак.

Мнозина казват, че Джонсън би трябвало да напусне веднага и да предаде ръководството на своя заместник Доминик Рааб, тъй като според тях е загубил доверието на своята партия.

Лидерът на главната опозиционна Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че възнамерява да внесе искане за вот на недоверие в парламента, ако консерваторите не отстранят Джонсън веднага.

Кризата се разгръща в момент, когато Великобритания се сблъсква с най-тежките финансови проблеми от десетилетия, а икономическият й растеж, според прогнозите, ще бъде най-слабият през 2023 г. сред водещите държави, като тук не се взима предвид Русия, отбелязва Ройтерс.