Президентът на Руската федерация Владимир Путин провежда чистка във Федералната служба за сигурност (ФСБ), съобщава разследващият журналист от Bellingcat Христо Грозев. Над-малко 150 служители са били уволнени или арестувани. Причината е, че са предоставили недостоверна информация за случващото се в Украйна.  

Генерал-полковник Сергей Орестович Беседа също е отстранен от работа, като има информация, че дори е арестуван. На 24 февруари Русия предприе пълномащабна война срещу Украйна, която до момента не се развива според очакванията на агресора. Западните служби са сигурни, че Владимир Путин не получава достоверна информация за загубите на руската армия на украинска земя.  

Смята се, че в Кремъл, докато планират военната агресия срещу Украйна, не са били наясно и с решителността на украинците да бранят свободата и земята си. Путин е обзет от параноя и се страхува за собствения си живот. Президентът на РФ е ограничил кръга си от хора, на които има доверие. Всеки служител в руските служби, за когото има съмнения, че е допуснал грешка, се превръща във враг. Това важи и за обикновените граждани на РФ.

След началото на войната във федерацията беше наложена тотална цензура и руснаците нямат достъп до достоверна информация за случващото се в Украйна. Пропагандните медии на Кремъл създават сред населението илюзията, че руската армия постига победи в Украйна и се бори срещу „фашизма“ там. Всеки гражданин, който се обяви против войната, влиза в затвора.