Забраната за използване на китайското приложение за социални медии ТикТок от устройствата на федералните министри и държавните служители ще бъде удължена с шест месеца, съобщи Съветът за национална сигурност на Белгия, цитиран от новинарска агенция Белга.

Подобно на много други държави, Белгия забрани използването на ТикТок от държавните служители от техните служебни устройства на различни политически нива. Причината са опасения относно начина, по който приложението обработва данните на потребителите.

Федералното правителство наложи временната забрана през март, позовавайки се на това, че алгоритмите на приложението могат да манипулират потока от информация и съдържание. Също така по силата на китайското законодателство ТикТок е задължен да си сътрудничи с китайските разузнавателни служби.

При въвеждането на забраната беше договорено тя да действа в продължение на шест месеца и след това да бъде преразгледана. Сега, след направен анализ, забраната ще бъде удължена. Официалното одобрение от Министерския съвет се очаква днес.

Китайската компания „БайтДенс“ (ByteDance) е собственик на ТикТок и е подложена на нападки, след като технологичната фирма призна, че определени служители са имали достъп до данни на потребители от САЩ и Европа.