Канарските острови приличат на планетата на Анакин от Star Wars. Освен огромния пожар , който вилнее вече трети ден на Тенерифе, бурята „Калима” носи от Сахара пясък и прах, които се стелят над острова. Небето не се вижда изобщо, слънцето е като малка бяла точка. Това явление се наблюдава всяка година, но тази е много продължително и интензивно” разказа за TrafficNews българката Мария Христова, която живее на Тенерифе.

Големият горски пожар на  най- големият остров на Канарите  вчера  доведе до евакуацията на пет села. Пожарът се е разпространил на около 8 кв. км (800 хектара), откакто е започнал в природен резерват на североизточното крайбрежие на острова късно вечерта във вторник. Местните власти прекъснаха достъпа до гората около вулкана Тейде, най-високия връх в Испания, и казаха, че вече са избухнали вторични пожари.

Над района прелитат хеликоптери, пръскащи вода.

Основният пожар се разпространява през гори и дерета в районите Канделария и Арафо, което затруднява справянето с пожарникарите.

„Огънят има огромен потенциал, поискахме допълнителни средства“, коментира Роза Давила  от Съвета на Тенерифе. Селата Арате, Чивисая, Медия Монтаня, Ахафоня и Лас Лагунетас бяха евакуирани в сряда сутринта. Педро Мартинес, ръководител на службите за спешна помощ на Тенерифе, каза, че са избухнали и множество вторични пожари.

Вчера  13 хеликоптера, са гасили пожарите от  въздуха, опитвайки се да изисипят колкото се може повече вода върху огнището на огъня, но един от проблемите е, че температурите са толкова високи, че водата се изпарява преди или веднага щом падне върху пламъците, като има минимален ефект върху тях.

Пътищата за достъп до планинските райони продължават да бъдат затворени в района и се охраняват от полиция, а на хората се казва да не се опитват да влизат в района при никакви обстоятелства. Повече хора и животни, включително коне и добитък, са били евакуирани надолу по планината до временно настаняване, тъй като не е известно докъде ще се разпространи огънят през нощта.

Повече от 200 войници от спешни ресурси, противопожарен консорциум и военни ще продължат да се опитват да овладеят огъня през цялата тази вечер, надявайки се, че вятърът или ще отслабне, или ще промени посоката, тъй като това е основният им враг в момента.

Снимките показват големи пламъци, обхващащи части от гората, и гъсти кълба дим, издигащи се към небето.

До снощи нямаше анулирани полети на южното и северното летища на Тенерифе.

Пожарите са в следствие на гореща вълна на Канарските острови, която остави много райони сухи, увеличавайки риска от горски пожари.

Миналия месец хиляди жители от близкия остров Ла Палма - който също е част от архипелага на Канарските острови край бреговете на Северна Африка – бяха евакуирани  поради горски пожар.

В момента има няколко фронта, които напредват, след като са прекосили билото и сега се насочват към северната част на острова, друг фронт е по-близо до къщите в Канделария, а друг се насочва в посока на Гуимар.

Най-оживен е пожарът в боровата гора и в короната на гората, като огнеборците се опитват да опазят жилищни и селскостопански площи.

Това са всички места с много труден достъп, поради което правителството е поискало подкрепата на хидроплани от континентална Испания, които ще започнат да гасят огъня от днес.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго поради климатичните промени.

Светът вече се е затоплил с около 1,1C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.