Общо 102 151 теста са направени в Белгия от началото на епидемията до днес.  За последните 24 часа има 1 351 положителни теста ( 65 във Фландрия, 149 в Брюксел) до момента потвърдените случаи на заразени са общо 28 018 . 5 515 теста са направени вчера.  Тази седмица са направени 11 000 теста в домовете за възрастни хора. Резултатите започват да се появяват, казва българката Анна Шишкова, която живее там. 

От вчера 418 пациенти са оздравели и напуснали болниците това (общо до сега 5 986). За последните 24 часа 421 нови случая са приети в болниците. Общо в момента има 5 635 хоспитализирани пациенти. От тези пациенти 1 262 са в интензивни грижи (16 по-малко от вчера). 981 от тях са на на изкуствено дишане (12 по малко от вчера). Има за съжаление и 327 починали 106 от тях са починали в болниците и са потвърдени Ковид жертви останалите са предполагаеми Ковид жертви тъй като не са тествани и диагностицирани като заразени. Това довежда тоталния брой починали от Корона в Белгия до 3 346. От тях 55% в болница 42% в домовете за възрастни хора.

Днес искаме да поясним цифрите свързани с починалите. Защото много от вас следят цифрите опитват се да ги сравняват с цифри от съседните страни и искат да ги разберат. Цифрите тук са високи и изгеждат много високи сравнени с съседните страни.

Първо трябва да се каже че в момента е трудно да се сравняват държавите защото епидемията протича различно. Например в Белгия след зимната ваканция много хора се прибраха от ски ваканции и това даде много остър старт на епидемията тук, казва Шишкова. 

Трябва да се знае че броя на рапортуваните починалите с потвърдена причина КОВИД 19 силно зависи от наличието и броя на тестовете в отделните държави. Както е известно много страни имат проблем да осигурят надеждни и в достатъчно количество тестове на своите болници. Белгия няма такъв проблем страната има много и надеждни тестове на разположение на болниците и домовете за стари хора.

Освен това властите съобщават не само починалите в болниците,  но и в домовете за възрастните хора и тези починали в къщи. Също така те броят не само доказаните с тест случаи, но и недоказани, но предполагаеми в контекста на епидемията.

Щабът смята че трябва да се рапортуват възможно най -точно и в реално време, за да може да се рагира адекватно на възникващи проблеми.

Така ,че е твърде рано за сравнения. Това ще се направи в последствие. Все пак за хората които искат да се ориентират и да се сравнят с съседните страни е добре да използват броя на потвърдените КОВИД пациенти починали в болниците , защото това е цифрата която другите държависъобщават . До момента броя на починалите в Белгия при тези условия е 1 840.

Има твърдения, че епидемията е минала през пика си, но смърните случаи продължават се увеличават.

Тука има два контекста. Единият са хоспитализираните пациенти- там тендецията е на намаляване в последните дни. Но починалите са прекарали няколко седмици в болница , така че сега виждаме в броя на починалите тенденциите на развитие на епидемията от преди две седмици. Тази цифра също започва да се стабилизира.

Другия контекст са домовете за стари хора, там смъртните случаи се увеличават. Тази ситуация е тревожна  и се следи от близо. Най -вероятно тези цифри ще продължат да нарастват в следващите дни. Надяваме се до няколко дни тази цифра да се стабилизира и след това да започне да намалява.

Минаха точно 4 седмици от началото на епидемията. Професионалният ни живот се преобърна с главата на долу. Обикновенни неща като да се излезе с приятели за по питие или вечеря не са възможни. Много се питат колко време ще продължи това и кога ще могат да си видят приятелите кога ще могат пак да поиграят футбол. Всички експерти си задават същите въпроси и работят усилено за да може това да се случи. Но днес трябва все още да сме търпеливи. Повториха същото съобщение, което все още е актуално «стойте си в къщи не правете излишни придвижвания. Не е кривата на развитието на епидемията, която определя нашето поведене, а е обратното нашето поведение, определя кривата. И напомняме че ако се отпуснем,  вирусът много бързо и агресивно ще се завърне.