Асоциацията на прокурорите в Испания призова за оставката на главния прокурор Алваро Гарсия Ортис заради неговата пасивност по отношение на подготвяния Закон за амнистия на каталунските сепаратисти. Той бе договорен между премиера Педро Санчес, регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес и избягалия в Белгия Карес Пучдемон.

Официалната формулировка за исканата оставка на главния прокурор според колегите му е "неговата пасивност в защитата на върховенството на закона, ефективното разделение на властите и независимостта на прокуратурата" в контекста на спорния Закон за амнистия. Изявлението бе направено на XXVI конгрес на Асоциацията в Кадис, където прокурорите изразиха своето "категорично отхвърляне на амнистията и концепцията за съдебна война“ съдържаща се в споразумението между партията на социалистите и „Заедно за Каталуния“.

"Одобряването на амнистията би означавало нарушаване на върховенството на закона и на задълженията на Испания пред Европейския съюз", предупредиха прокурорите, които подчертаха своя "ангажимент към Конституцията" и призоваха всички държавни служители да го спазват. Това се случва в момент, когато в редица испански градове се провеждат многохилядни протести срещу закона. В Мадрид в събота вечерта за девети пореден ден се събраха около 1 700 души пред централата на социалистите. Те скандираха „Санчес и Пучдемон в затвора“ и носеха плакати с надпис "Изборни измами, незаконно правителство", намеквайки, че премиер трябва да е спечелилият последните парламентарни избори Алберто Фейхоо, а не Санчес.

При опит да преминат огражденията пред централата на социалистите полицаите са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми , за да разпръснат тълпата. Арестувани са 14 души, трима от които непълнолетни. Ранени са 6-ма - трима протестиращи и трима полицаи. По-късно органите на реда разтуриха и палатковия лагер, който беше издигнат незаконно пред Конгреса в знак на протест срещу предстоящите дебати за кандидатурата на Санчес за втори премиерски мандат.