Европейският парламент одобри над 3 млрд. евро помощ за страните от ЕС . Целта на помощта е средствата да  подпомогнат пряко системите на здравеопазването на страните-членки в борбата им с пандемията от коронавируса

Евродепутатите също призовават за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаването на фонд на ЕС за солидарност във връзка с коронавируса в размер на поне 50 млрд. евро. Този фонд би подкрепил финансовите усилия предприети от сектора на здравеопазването във всички държави членки по време на настоящата криза, както и бъдещи инвестиции, така че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите.

Съвместни европейски действия са ключови за борбата с пандемията от COVID-19. Съюзът трябва не само да излезе по-силен от тази криза, но неговите институции трябва също да получат правомощия да действат, когато има поява на трансгранични заплахи за здравето. Това би им позволило да координират незабавно отговор на европейско равнище и да насочат необходимите ресурси към местата, на които са най-необходими, независимо дали става въпрос за материална помощ като маски за лице, кислородни апарати и лекарства или финансова помощ.

Евродепутатите също изразиха подкрепа за увеличаване на производството на ЕС на ключови продукти като лекарства, фармацевтични съставки, медицински изделия, оборудване и материали, за по-добра подготовка в случаи на бъдещи глобални сътресения.