Студена вълна под въздействието на полярния водовъртеж се движи на юг в цяла Европа и ще донесе повече сняг в някои части на континента тази седмица, пише метеорологът Марко Коросец за сайта heavy-weather.eu.

Месец февруари ще покаже „зъбите си“ с изключително студено и снежно време, казва метеорологът. Това изглежда като големия финал на зима 2020/21 в голяма част от европейския континент.

Ледената вълна, която удари части от Бенелюкс, Германия, Полша и Балтийския регион, става още по-силна тази седмица. Въпреки че в южните райони все още се радват на меко време, времето ще се влоши през следващите дни. Силната арктическа студена вълна се засилва в източна до централна Европа, носейки екстремен студ със студени ветрове на Балканите, Средиземно море и Турция до средата на февруари.

Температурите в Южна Европа бяха меки през уикенда и по-рано тази седмица, а в много региони варираха от 15 до 20 ° C. Дори изглеждаше като пролетно време с около 25 ° C в Турция вчера. 

Настоящият метеорологичен модел, който се разгръща над Европа, донесе огромен температурен контраст между Южна и Северна Европа, с фронтална зона между тях. Последвалите фронтални системи донесоха проливни дъждове и местни наводнения на юг, с топло време, простиращо се от Иберийския полуостров през Средиземно море до региона на Черно море.

По на север беше доста студено с обилен снеговалеж в източната част на Англия през северния Бенелюкс и Германия през уикенда до началото на тази седмица. По-специално Холандия и северозападна Германия бяха силно засегнати от огромната снежна буря.

Това беше първата значителна зимна буря в региона от повече от 10 години и затрудни транспорта и трафика между Холандия и Германия в понеделник, включително железопътните връзки. Някои части бяха силно засегнати от огромното количество сняг, съчетано със силен вятър.

През следващите пет дни ще има няколко зимни бури, пътуващи от запад на изток, а една система вчера вече е преминала в северното Средиземноморие и на Балканите. Студеното време ще се усили, докато се движи през Източна Европа, последвано от голяма снежна буря на централните Балкани до Украйна и Беларус днес и утре.

Друга система се появява над Италия в петък и носи бурно време с много сняг. Същото важи и за южните Балкани (Албания, Гърция, България и Турция) с огромни снежна буря и виелици през уикенда.

Това ще бъде истинска полярна континентална въздушна маса, движеща се на север-североизток. Това е така нареченият звяр на Изток. От утре дните ще бъдат значително по-студени от нормалното на Балканския полуостров, локално почти 20 градуса по-студени от обикновено.

Напредъкът на арктическата въздушна маса от Арктическа Русия към Европа съвпада с разреждането на полярния вихър, преминавайки далеч на юг тази седмица и допълнително намалявайки през следващите дни. Това ще донесе изключително студено зимно време в по-голямата част от източните централни части на континента и ще започне продължителен период на силно студено време, очаквано тази седмица. Същото важи и за източния средиземноморски регион.
 
Снежна буря ще "издуха" Балканите
 
Напредването на студената вълна, причинено от полярния вихър, и нейното взаимодействие с фронталните вълни, идващи от запад, може потенциално да донесе значителни зимни бури с много сняг в някои райони. Една от челните системи се движи през Балканите от вчера и се очаква да донесе много сняг, особено през уикенда.
 
 
Новата студена вълна, която се появи над Италия, продължава да се усилва, докато пътува до южния Балкански полуостров, развивайки обилен сняг в части от Албания, Гърция, България и северозападна Турция. Възможен е висок процент на снеговалежи, защото влажността ще бъде много висока.

Снеговалежът ще се комбинира с доста силен вятър, благодарение на студената въздушна маса на север, както и на по-високото налягане. Това ще създаде силен поток от студен въздух в посока север-североизток през полуострова.

Първата снежна система започна вчера от централна Франция през Алпите и ще донесе обилен снеговалеж в цяла Източна Европа.

Също така, втората система, която ще прекоси южна Италия днес, ще ескалира на южните Балкани в събота и неделя, а в Гърция се очаква да падне огромно количество сняг.