„Ние, политиците искаме днес да създаваме добра, позитивна история. Ние не можем да променяме историята. Зад нея стоят факти и самата комисия няма намерение да унифицира историята”. Това обяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев по повод споровете между София и Скопие за някои исторически личности и факти.

По думите на Заев в българо-македонската комисия по историческите спорове вече има постигнато съгласие по делото на няколко исторически личности: Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент, Свети Наум, цар Самуил.

„Целта е това да проникне в образователните програми и да ги промени. Става дума за учебниците за пети клас в България и учебниците за шести клас в Северна Македония, които засягат историята на Средновековието. По актуалната тема очаквам същата двустранна комисия да получи импулс от нас, политиците и да продължи в същия дух с решенията си. Да не забравяме, че ние имаме договор, според който споделяме обща история и въз основа на това трябва да действаме”, казва още премиерът на Северна Македония пред БГНЕС.

Като примери за споделена история между двете държави той даде потеклото на бившия български премиер Пламен Орешарски, който е свързан със Струмишкия край (родният край на Зоран Заев) и родовия корен на бившия български премиер и президент на ПЕС Сергей Станишев - село Щука, Струмишко.