Значително увеличение на пътните такси в Гърция ще влезе в сила от 1 септември. Решението е взето от концесионерите на гръцките магистрали, а от Министерството на инфраструктурата и транспорта реагираха остро.

Цената за лек автомобил от ГКПП Кулата до Солун в момента е 2,40 евро в посока. Според икономическия портал capital.gr увеличението от септември ще е с 12 процента, тоест новата цена ще е поне 2,69 евро в посока. Концесионерите обаче са поискали увеличение от 16% за някои пунктове, което би направило пътуването до Солун 2,78 евро в посока. 

От началото на 2023 г. 1,3 млн. българи са влезли в Гърция с автомобили, което е с над 500 000 повече от миналата, сочат официалните данни. Гръцкият туризъм отчита много силен сезон.

В Халкидики пък българи и румънци вече надхвърлиха 70% туристите в хотели и частни квартири.

От гръцкото Министерство на транспорта са поискали среща с концесионерите, за да бъде намерено решение, което да не натоварва гражданите. 

На 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде обсъдено актуализирането на пътните такси на основата на концесионните договори. Били са проведени две срещи, на 18 и на 24 юли, на които са били дискутирани алтернативни сценарии за намиране на решение, което да не бъде в тежест на гражданите. Затова министерството е било изненадано, когато на 28 юли е получило писмо, в което концесионерите заявяват намерението си да пристъпят към значително увеличение на пътните такси.

Увеличението на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било предвидено от 1 януари, но е било замразено за шест месеца заради предизборния период и заради енергийната криза. Този срок обаче вече е изтекъл и концесионерите настояват за това, което е предвидено в договорите им, пише "24 часа". Според изданието увеличението тази година трябва да бъде в порядъка на 12 процента на базата на индекса на потребителските цени.

Новите цени ще се отнасят само за периода септември-декември, тъй като през следващия месец трябва да се определят таксите, които ще се събират от началото на 2024 г., отново според индекса на потребителските цени.