Община Сучава на северната граница на Румъния, е с размери приблизително 8 500 квадратни километра. Според последното преброяване на Румъния, населението на района е по-малко от седем други градове и е почти една трета от населението на окръг Букурещ.

Но процентът на инфекция в Сучава е драматичен в сравнение с останалата част от Румъния.

Към 10 април в окръг Сучава са регистрирани 1529 случая на COVID-19, което е приблизително 30 на сто от целия брой на случаите в цялата страна.За сравнение в  окръг Букурещ има 688 случая.

Властите твърдят също, че повече от половината от заразените лекари, медицински сестри и друг медицински персонал в страната също са в Сучава. Районът е посочен като един от най-големите горещи точки на инфекция в страната, а някои национални медии наричат ​​региона "Ломбардия на Румъния".

Град Сучава, който има над 100 000 жители, и осем околни общини бяха поставени под карантина на 31 март, след издаване на заповед от полицията. „Само един член на семейството излиза да пазарува и носим маска и ръкавици“, казва Раду Баран, видеооператор, живеещ в Сучава.

 „Можем да напуснем къщата, само ако имаме изявление и документи, които да докажат къде отиваме - ако ги нямаме, получаваме глоба“. 

Всички полети, влакови връзки и маршрути за обществен транспорт до Сучава са спрени, а движението в рамките на града също е строго регламентирано.

 Понастоящем е разрешен само превозът на стоки и хора, които извършват икономически, отбранителни и публични администрации, а полицията и въоръжените сили патрулират карантинните зони.

 Министърът на здравеопазването Нелу Татару заяви, че огромното разпространение в Сучава е причинено от лошото управление и хората, които не спазват правилата за самоизолация, но настоя, че властите в момента контролират ситуацията.  

Татару лично е посетил Сучава, за да проучи ситуацията и твърди, че е намерил отдела за обществено здраве в Сучава без персонал.

 Оттогава властите привличат военни лекари и допълнителна подкрепа от университетските клиники в Яси, за да помогнат за рестартиране на тестовете и за лечението.

Кметът на окръг Сучава Йон Лунгу съобщи във Фейсбук, че служителите в Окръжната болница в Сучава вече правят „повече от 250 теста на ден“ с ново оборудване. 

„Основната грижа на общината е да се справи с проблема с новия коронавирус. "Всеки ден се стремим да ограничим разпространението на вируса." 

Но един военен лекар, който беше депониран в Сучава, публикува във Фейсбук, казвайки, че условията са подобни на "война" и че той често е заобиколен от "почти 30 пациенти".  

„Ако не се смирим, ще загубим тази война“пише той.