При атентат в истанбулския клуб "Реина" в нощта срещу 1 януари 2017 г., извършен от "Ислямска държава", бяха убити 39 души, а 79 бяха ранени.

Терорист от групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), който е подготвял атентат на многолюдно място в новогодишната нощ, е бил задържан в турския егейски окръг Афионкарахисар, предаде турската агенция Ихляс.

Екипите от отдела за борба срещу тероризма на турската полиция са предприели операцията по сигнал, че иракски гражданин е проучвал места, на които се събират евреи и християни. Той е проучвал и варианти за нападение в търговски или развлекателен център.

Лайт Раад Заид ал/Рифат, с кодово име Абу Шуайб, за когото е установено, че преминал през обучение за извършване на самоубийствен атентат, е бил заловен на 29 декември при антитерористичната операция на турската полиция. Той е бил заловен в къщата, в която живеел под наем в Афионкарахисар.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави, които обявиха "Ислямска държава" за терористична групировка, предаде БТА.

Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други. При атентат в клуб "Реина" в Истанбул в нощта срещу 1 януари 2017 г., извършен от "Ислямска държава", бяха убити 39 души, а 79 бяха ранени.

На 13 ноември т.г. при бомбен атентат на истанбулския булевард "Истиклял" загинаха шестима души, а 81 бяха ранени. Турските власти обвиниха за нападението Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийското й разклонение.