Броят на фалшивите монети от 2 евро в обращение в Косово се е увеличил значително тази година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицията. Косово и съседна Черна гора не са част от еврозоната, но въпреки това използват еврото като своя валута.

В лабораторията на полицията в Прищина персоналът е прегледал над 30 000 фалшиви монети от 2 евро през първата половина на тази година спрямо 4451 за същия период на миналата година. "Качеството варира от много лошо до много добро“, каза Вьолка Мавричи, експерт по фалшиви пари в лабораторията. "Преди фалшивите монети не бяха магнитни, а сега са, преди имаха проблеми с теглото, но сега отговарят на истинските", казва тя.

Полицията миналата година е изпратила 804 случая на прокурорите за фалшифициране на пари и 486 случая досега през година. През април властите арестуваха мъж и жена при опит да внесат 10 600 фалшиви монети от 2 евро в Косово от Северна Македония. Много видеоклипове на албански език в социалните медии предлагат сделки и фалшиви монети или евробанкноти, които се продават за 10-20 процента от номиналната им стойност. Централната банка на Косово обърна внимание в имейл до Ройтерс, че банките и другите финансови институции трябва да съобщават за всички фалшиви пари, доставени от клиенти.

В кафене в косовската столица Прищина, персоналът вече се е отказал да проверява дали монетите от 2 евро, с които хората плащат, са истински, тъй като голяма част от монетите са фалшиви, а високото качество на някои фалшификати прави почти невъзможно монетите да се различат.

"В началото всички се притесняваха и проверяваха дали монетите от 2 евро са фалшиви или не“, каза сервитьорът Ендрит. Той и колегите му вдигат монети нагоре към светлината, за да ги разгледат или ги хвърлят на масата, за да видят как ще прозвучат. "Сега вече не проверяваме, може да вземем фалшиви пари или да върнем фалшиви пари", казва той.

В малък магазин близо до кафенето в Прищина, от 112 евромонети в касата, според магазинерката шест са фалшиви. Тя казва, че има толкова много фалшиви монети в обращение, че няма друг избор освен да ги приеме.