Преговорите на Северна Македония с ЕС няма да започнат до края на годината и не е сигурно, че България отново ще наложи вето. Това заяви Зоран Заев.

„Трябва да изчакаме да отминат изборите през март, да мислим с трезва глава. Да няма такъв натиск от избори. Въпросът трябва да бъде решен през пролетта“, заяви Заев пред канал 77.

Той обяви свикването на лидерска среща след завършване на тази глава от преговорите с България.

„Веднага след като преговорите с България приключат, тази глава от разговори, успешни или неуспешни, ще свикам лидерска среща. "Никъде в Европа не се провеждат срещи на ръководството в разгара на разговорите", каза Заев.

Той говори и за интервюто пред българска медия от миналата седмица. Той казва, че не съжалява за казаното и отбелязва, че интервюто е било предназначено за българската публика.

„Проблемите с идентичността са въпроси, които Заев и никой друг няма да преговаря. Между Югославия и България е поставена 48-годишна желязна завеса. Заради политики. Като жител на Струмица си спомням съборите по границата след това. Да сближат нациите. Когато правителството в България е решило да се присъедини към Третия райх, то не е питало хората. Вместо „български фашистки окупатор“, „българска фашистка ръка“, трябва да ги заменим с „фашистки“. Лидерите трябва да ръководят, не съжалявам за казаното. Знам, че правя първите стъпки в изграждането на приятелство. Нека бъда ясен: интервюто беше дадено, за да работи положително в България. Борисов също често е критикуван у дома, защото говори открито за македонския народ и език. Това са лидери, които не си правят тънки сметки и не поставят политическата си кариера на първо място, казва Заев.