Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев повтори днес, че нито той, нито ЕС са получили гаранции от България за деблокиране на процеса за членство на страната в ЕС, подчертавайки все пак, че работните групи продължават да работят и е възможно да се намери решение, ако двете страни искат това, съобщи МИА.

Казах, че ние не получихме гаранции от България по време на организираната от Словения среща на върха ЕС-Западни Балкани, нито пък ЕС получи гаранции, каза Заев. Посланията бяха ясни и вярвам, че президентът Радев разбра самите послания. Още веднъж потвърждавам, че двустранните въпроси трябва да седнем и да решаваме двустранно, каза Заев.

Работните групи продължават да работят. Вярвам, че бихме стигнали до съгласувани текстове, би се решил този въпрос, защото това са решими въпроси, каза премиерът на Република Северна Македония на пресконференция в правителството, предава БТА.

Той изтъкна, че страната му няма териториални претенции спрямо нито един от съседите. Определено ни трябва подкрепа от България, тя е една от нашите първи съседи, източна съседка. Често освен приятели, се наричаме и братя, а братята си помагат, не намират начини и причини как да се блокират, каза Заев. Заев посочи, че искането на България за вписването на българската етническа група в конституцията на страната не се възприема като намеса във вътрешните работи на страната.

Той каза, че това е право на всяка страна да поиска, "а наше право е да решим дали ще направим това", каза Заев.