Петдесет и шест лица са били задържани в Турция заради публикации за земетресението в социалните мрежи, съобщи турската полиция, цитирана от в. "Джумхуриет".

В рамките на правомощията, предоставени от закона, отделът за борба с киберпрестъпленията следи денонощно интернет пространството с цел борба с престъпността и престъпниците, съобщи полицията. Установени са били 475 профила, от които се смята, че са направени провокативни публикации в социалните медии, свързани със земетресението, за да всяват страх и паника сред гражданите. Тази информация е била изпратена до съответните звена, като 56 души са били задържани, а 14 са поставени под арест.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган в последните месеци се фокусира върху борбата с това, което нарича "дезинформация" и въведе ново законодателство, което според управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган има за цел да защити обществото. Критиците обаче казват, че властите биха могли да злоупотребят със закона, за да заглушат несъгласието.

Земетресения миналия понеделник с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, доведоха до смъртта на над 35 хиляди души в Турция и съседна Сирия.