Йоанис Сармас, председател на гръцката Сметна палата, положи клетва като служебен министър-председател пред президента на републиката Катерина Сакеларопулу, предаде АНА-МПА и БТА.

Сармас е на 66-годишна възраст, учил е право в Атина и Париж и е председател на Сметната палата от 2019 г., се пояснява във в. „Вима“.

Вчера президентът се срещна със Сармас, на когото връчи мандат за съставяне на служебно правителство, което да проведе избори на 25 юни. Това ще са втори поредни парламентарни избори в страната тази година. Макар че резултатите от гласуването миналата неделя дадоха категорична победа за управляващата досега Нова демокрация (40,1 процента), те не позволиха моментално сформиране на правителство със самостоятелно управление, към каквото се стреми лидерът на водещата партия Кириакос Мицотакис.

Йоанис Сармас благодари на президента, подчерта, че поемането на поста е голяма чест и добави, че е негово „конституционно задължение“ и негов „дълг като гражданин“ да го приеме.

Преди да се срещнат, Катерина Сакеларопулу връчи три проучвателни мандата за съставяне на правителство – на първата в изборите дясноцентристка Нова демокрация, на опозиционната лява СИРИЗА и на лявоцентристката ПАСОК.

Мицотакис се надява, че на следващите избори, които ще се проведат по различна избирателна система, осигуряваща на водещата партия бонус места, ще получи мнозинството, от което се нуждае, за да управлява Нова демокрация сама.

Опозиционните партии от друга страна се надяват, че при гласуването през юни рейтингът им ще се повиши.

Депутатите, избрани на 21 май, ще положат клетва в неделя, а парламентът ще бъде разпуснат в понеделник, се пояснява в електронното издание на в. „Прото тема“.