Бившият премиер на Македония и някогашен лидер на ВМРО-ДПМНЕ Люпчо Георгиевски заяви пред онлайн изданието Плусинфо, че революционерът Гоце Делчев е бил директор и учител в българското училище в Щип.

"Гоце Делчев е бил учител и директор в българското училище в Щип. Тогава нямаше македонски училища, имаше сръбски, гръцки, български, защо Гоце Делчев е избрал да бъде директор в българското училище? И не само Гоце Делчев, Дамян Груев, Гьорче Петров, Никола Карев, Пере Тошев, всички те са били учители в българските училища в Република Северна Македония. Бягаме от някои неща, които са ясни като две и две...", каза Георгиевски.

Преди няколко дни по повод неуспеха за съвместни чествания на Гоце Делчев на 7 октомври, българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че самият Гоце Делчев се е обявил за българин.

Датата се оспорва от България, защото отбелязва годишнината, когато страната ни е предала на Македония тленните останките на революционера, което според Захариева и родните историци е едно от най-големите предателства на Коминтерна срещу България.

Захариева отряза Скопие за Гоце Делчев, чакаме съседите да се вразумят до септемвриОтказваме да почитаме революционера на 7 октомври, македонски министър зове историците за мъдрост