Японската компания Toyo Tires, която произвежда автомобилни гуми и каучукови изделия, възнамерява да изгради завод в Инджия, Сърбия. Това заяви президентът на страната Александър Вучич на конференция във вторник.

Компанията планира да инвестира 390 милиона евро или 434,7 милиона долара в първия етап на изграждането на завода. Проектът трябва да разкрие 539 работни места в първата си фаза, пише SeeNews, позовавайки се на телевизията RTS.

"След три години на преговори и съревнование с много други държави от Централна, Източна и Южна Европа, само две страни останаха на финала за избора на японската инвестиция - Полша и Сърбия. Преди няколко минути получих писмо от президента на компанията Такиши Самуци, в което се казва, че Toyo Tires е избрала Сърбия за място на завода си", казва Вучич.
 
Изграждането на завода, който ще заеме 60 хектара, ще започне през май 2020. Производството ще започне през януари 2022 г., като капацитетът ще достигне 5 милиона гуми годишно до лятото на 2023 г. Гумите ще бъдат продавани на пазарите в Европа и Русия, които досега се снабдяваха от Япония и Малайзия.

Компанията ще произвежда гуми премиум клас в Инджия и ще дава заплати, които са значително по-високи от средните, допълва още сръбският президент.

Toyo Tires e основана през 1945 година в Осака, а понастоящем има над 13 000 служители по целия свят.

money.bg