Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството заради несъгласие с постигнатото с Македония споразумение за името – Република Северна Македония.

„Споразумението със Скопие препълни чашата. Договорът Ципрас – Заев е лоша сделка. Приемането на македонския език и идентичност е неприемливо национално предателство. При тези обстоятелства и поради липсата на необходимата легитимност от страна на правителството, „Нова демокрация“ стартира процедура за вот на недоверие“, заяви Мицотакис. Изслушването по въпроса е насрочено за 18 часа в гръцко време и трябва да приключи до полунощ в събота, пише vesti.bg.

Така премиерът Ципрас няма да може да представи споразумението със Зоран Заев на депутатите, както беше предвидено утре сутринта. Процедурният правилник обаче посочва, че по искане на правителството, е възможно да се съкрати срокът за разискване и гласуване на вота.

Междувременно самият Ципрас заяви, че никога няма да признае македонската нация, и ще използва термина „славяномакедонци“. Той обаче добави, че не може да забрани на съседите да се самоопределят както искат.

По думите му споразумението със Заев е историческо и Гърция не иска „Версайски договор“, с който да унижава съседите си, а се опитва да реши проблема, като зачита чувствителността и достойнството на отсрещната страна.