На сесия за преглед на епидемиологичната ситуация в Сърбия кризисният щаб на коронавируса реши да не смекчава съществуващите мерки. Също така беше решено, че гражданите на Сърбия, които са напълно ваксинирани с ваксините Sinopharm, Pfizer и Sputnik, както и тези граждани, получили еднократна доза ваксина AstraZeneca, ще имат право да влизат в страната без отрицателен PCR тест или изолация . Същото ще важи и за чуждестранни граждани.

Провинциалният министър на здравеопазването Зоран Гойкович заяви след сесията, че броят на заразените граждани все още е висок и че съществуващите мерки са допринесли за големия експоненциален растеж на новозаразените хора.

"Правителството ще определи с указ онези лица, които ще бъдат напълно ваксинирани, със сертификат за ваксинация от Сърбия, за да могат да влизат в страната без PCR тест и без изолация", каза Гойкович.

Същото ще важи и за чуждестранни граждани, които ще могат да влизат в Сърбия без PCR тест и карантина, ако бъдат напълно ваксинирани.

Пълната ваксинация включва две дози ваксинация с Pfizer, Sputnik V и Sinopharm. "Тъй като в момента AstraZeneca има само една доза, тя е равна на тези три ваксини, които изискват двойна имунизация," обясни Гойкович.

Той добави, че страната се подготвя за Великден, не само католически, но и православен след шест седмици, така че през този период мерките ще бъдат обсъдени отново.

Анализирано е и искането на Министерството на образованието да даде възможност на учениците, които учат онлайн от началото на годината, да бъдат оценявани в малки групи в училищата, където има възможност за това.

Гойкович каза, че настоящите мерки остават в сила до следващо известие, тъй като допринасят за не експоненциален скок на заразените.

Той припомни, че до момента в Сърбия са ваксинирани около 1,3 милиона души и че почти 900 000 души са напълно имунизирани.